Fabrikshuset Gustavsberg

Det gamla Fabrikshuset vid Gustavsbergs hamn är nu ombyggt och bidrar till en levande stadsdel med bostäder, butiker, caféer och parkstråk. Den tidigare sanitetsfabrikens kraftfulla och storskaliga karaktär har bevarats samtidigt som huset har bearbetats och har kompletterats med två nya våningsplan för att skapa en attraktiv och särpräglad bostadsmiljö. Omvandlingen från porslinsfabrik till skräddarsydda och högkvalitativa lägenheter med unik karaktär vittnar om byggnadens industriella historia.

Lanterninhuset, sista etappen av Fabrikshuset

Den sista etappen av projekt Fabrikshuset är Lanterninhuset. Huset inrymmer mycket spännande ateljelägenheter som är skapade med känsla av Gustavsbergs historia. Etappen färdigställs under hösten 2019, och försäljning pågår


Ateljelägenheterna

Lägenheterna ligger i Lanterninhuset och har kontakt med Fabrikshuset genom korridorer. På bottenplan är det lägenheter i storlekar 46-86 kvm i samma industristil som i Fabrikshuswt med uteplats. I ateljelägenheterna, som är i 2 våningar i storlekarna 31-106 kvm, har på första plan kök och duschrum. Övervåningen har takfönster med mycket stora ljusinsläpp. Dessa lägenheter har även en uteplats på taket. Inrednng och utrustning håller hög kvalitet med bland annat parkett- och klinkergolv, golvvärme i badrum, stenskiva i kök, infällda spottar i kök och bad. Lägenheterna i Lanterninhuset har även tillgång till takterassen på Fabrikshuset.

Historia

I Gustavsberg byggdes under 1800-talet ett brukssamhälle upp kring tillverkningen av hushållsporslin. Den första fabriken togs i bruk 1827. När företaget köptes av Kooperativa förbundet 1937 arbetade över 1 000 personer i fabriken och ett omfattande moderniseringsarbete påbörjades. De aktuella Fabrikshuset uppfördes år 1939 för att rymma tillverkningen av sanitetsporslin. Byggnaden ritades av den kände arkitekten Olof Thunström och utgjordes till en början av en lägre del där produkterna formades och brändes i ugnar samt en högre där sanitetsporslinet efterbehandlades och lagerhölls. Högdelen var till att börja med endast två våningar, på 1960-talet byggdes huset på med ytterligare två våningar och hela byggnaden är idag klassad som kulturhistorisk intressant. 2010 meddelade dåvarande ägaren Villery & Boch att tillverkningen av sanitetsporslin skulle flytta. Det blev startskottet till att konvertera hela det gamla fabriksområdet till en ny stadsdel - Porslinskvarteret.

 

FAKTA  

Registerbeteckning: 

Gustavsberg 1:466

Yta:

ca 15.300 kvm BTA

Typ:

Bostad, ca 240 lgh

Byggstart:

Januari 2015

Färdigställande:

Första inflyttning augusti 2016. Färdigställt 2019

Partner: 

RAF Group/BlåEken AB

Webb:

www.fabrikshuset.com